Sajtot már régóta szerettem volna csinálni, aztán rábukkantam erre a receptre, kipróbáltam, és nem csalódtam benne! Ajánlom nektek is! Ha van olyan ismerősötök, aki szereti a sajtot, ez akár ajándéknak is kiváló lehet! ;)
Hozzávalók:
2 liter igazi tej, nem bolti! ( többnyire piacon beszerezhető)
1 kg túró (ebből jó a bolti is, nem kell feltétlenül extra minőségűnek lennie)
12 dkg vaj
2,5 púpos kávéskanál só
2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A túrót belemorzsoljuk a fazékba, ráöntjük a tejet, és időnként megkeverve forrásig melegítjük.
Ha a túró jól szétázott, akkor egy szita segítségével leszűrjük, és áttesszük egy másik lábasba. A megmaradt tejet később fel lehet használni, én éppen pudingot főztem belőle. :)
A túróba beletesszük a sót, vajat és a szódabikarbónát, majd állandóan kevergetve kb. 5 percig főzzük, jó sűrű masszát kell kapnunk.
Kész is. Egy mély, de nem túl nagy jénait kibélelünk alufóliával, és beletapicskoljuk a masszát. Félretesszük pihenni, ha kihűlt akkor tegyük be a hűtőbe.
Két óra múlva már ki is boríthatjuk a jénaiból, akár azonnal is lehet fogyasztani, de jobban összeérnek benne az ízek ha hagyjuk még pihenni legalább 2 napig.
Lehet ízesíteni is, ki milyet szeret. Íme néhány ötletnek: Diós- bazsalikomos, fokhagymás- kakukkfüves, mandulás- olajbogyós, pirospaprikás, szárított paradicsomos bazsalikommal, és még sorolhatnám...
Próbáljátok ki ti is! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése